Οικονομία: Οι πρώτοι νικητές της ύφεσης

|

Η σημερινή ύφεση αναμένεται να αναμορφώσει την Αμερική τα επόμενα χρόνια. Πώς λοιπόν διαγράφεται το μέλλον; Ποιοι θα είναι νικητές και ποιοι χαμένοι;

Εχουν περάσει μόλις έξι μήνες μέσα στην κρίση και η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αρχίζει να δείχνει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Βεβαίως, η χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να προδιαγράψει με ακρίβεια το μέλλον, όμως έχει αρκετά καλές επιδόσεις σε αυτό, όπως δείχνουν ιστορικά στοιχεία.

Και κάποια από τα στοιχεία αυτά αντικρούουν την κοινή λογική. Για παράδειγμα, οι μετοχές κινητής τηλεφωνίας δέχθηκαν πλήγμα όταν άρχισε η κρίση: η μετοχή της Sprint υποχώρησε 85%, ενώ της Apple περισσότερο από το ήμισυ. Η κοινή λογική λέει ότι τα συμβόλαια κινητής και υπηρεσιών συσκευών χειρός είναι πολύ ακριβά και, σε περιόδους κρίσης, οι καταναλωτές περικόπτουν αυτές τις δαπάνες.

Μέχρι στιγμής, όμως, η αγορά παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη: οι μετοχές κινητής έχουν ενισχυθεί 40% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου, ενώ την ίδια χρονική περίοδο οι υπόλοιποι τομείς αγοράς δεν έλαβαν καμία κατεύθυνση. Ο λόγος είναι ότι η ασύρματη τηλεφωνία είναι κάτι περισσότερο από αναγκαιότητα, επισημαίνουν αναλυτές.

Το ίδιο συνέβη και με τη μετοχή της αλυσίδας Starbucks. Αρχικά κατέρρευσε, αφού το πρώτο πράγμα που κάνουν οι καταναλωτές για να περιορίσουν τις δαπάνες τους είναι να περικόπτουν ακριβές συνήθειες. Ομως η μετοχή ενισχύεται τώρα 55% από τα χαμηλά της. Βεβαίως, τα κέρδη και οι πωλήσεις της εταιρείας παρουσιάζουν πτώση, όμως η διοίκηση επανήλθε με μείωση του κόστους και με νέες πρωτοβουλίες.

Για παρόμοιους λόγους, υποχώρησαν τους τελευταίους έξι μήνες και οι μετοχές των περισσότερων ομίλων λιανικής. Οταν όμως πρόκειται για online εταιρείες λιανικής, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά την αρχική πτώση, η μετοχή της Amazon διπλασιάστηκε από το Νοέμβριο. Το ίδιο και η μετοχή του οnline κοσμηματοπωλείου Blue Nile.

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι πολλές από τις μετοχές που σημείωσαν καλές επιδόσεις στη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης ήταν μετοχές εταιρειών που παρουσιάζουν ανάπτυξη. «Οταν ένας τυφώνας σαρώνει το δάσος, ρίχνει τα γέρικα δέντρα. Τα νεώτερα επιβιώνουν και αναπτύσσονται», επισημαίνουν οι ιστορικοί. Το ίδιο συμβαίνει και στην οικονομία.

0 comments:

Post a Comment