Πτυχιούχοι «κουμπούρες» στην Ιστορία

|

«Από ποιες χώρες θα διέρχεται ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και τι θα μεταφέρει;». Αν και προφανής, η ερώτηση αυτή εξέθεσε την πλειονότητα των διαγωνιζομένων- επίδοξων υπαλλήλων του ελληνικού Δημοσίου, πτυχιούχων κατά κύριο λόγο, στο Τεστ Γενικών Γνώσεων και Δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ανεξάρτητη αρχή, μόλις το 12,3% απάντησε σωστά (Βουλγαρία- Ελλάδα: αργό πετρέλαιο), με το 87,7% να οδηγείται σε εσφαλμένες επιλογές, ακόμη και του τύπου Ρωσία- Βουλγαρία ή Ρωσία- Τουρκία- Ελλάδα: φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή έξι στους δέκα εμφανίζεται να μη γνωρίζουν την «Ευρώπη των 27», δηλαδή τον αριθμό των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την τελευταία διεύρυνση (του 2007), ενώ επτά στους δέκα απέτυχαν να βάλουν στη σωστή χρονολογική σειρά την ελληνική Επανάσταση του ΄21, την Οκτωβριανή Επανάσταση, τη Γαλλική Επανάσταση και τη διακήρυξη της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας- να σημειωθεί δε ότι μπορούσαν να επιλέξουν από τέσσερις ήδη διατυπωμένες απαντήσεις.

Αντιθέτως, οι ερωτήσεις στις οποίες οι υποψήφιοι έκαναν θραύση ήταν οι σχετικές με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και τη φύση των υποθέσεων που αναλαμβάνουν (το ποσοστό των ορθών απαντήσεων άγγιξε το 96,8%) αλλά και το Εθνικό Κτηματολόγιο και το τι επιτυγχάνεται με την εφαρμογή του (91,8%).

Το αποθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι περίπου οι μισοί, το 45,4% των συμμετεχόντων, είναι πτυχιούχοι, απόφοιτοι σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 9,8% διαθέτει και μεταπτυχιακό τίτλο. Η ειδική γραπτή δοκιμασία του ΑΣΕΠ είχε συγκεντρώσει αρχικώς το ενδιαφέρον 175.000 υποψηφίων, εκ των οποίων διαγωνίστηκαν τελικά οι 103.530. Σύμφωνα μάλιστα με το προφίλ που σκιαγραφεί το ΑΣΕΠ, πρόκειται κατά 67,9% για γυναίκες και κατά 32% για άνδρες.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι δύο στους δέκα υποψηφίους δεν γνωρίζουν ότι η ελληνική Βουλή είναι πεντακομματική, ενώ περίπου επτά στους δέκα δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν χρήση της έκφρασης «επ΄ ευκαιρία».

0 comments:

Post a Comment