Επανάσταση του 1821 από το National Geographic

|


Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό λεύκωμα με τίτλο «1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους» προσφέρει το National Geographic, 150 χρόνια μετά την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και 180 χρόνια από την επίσημη ίδρυση του ελληνικού κράτους, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα πολυτελές σκληρόδετο βιβλίο και ένα DVD-ντοκιμαντέρ παραγωγής 2008-09, τα οποία συγκεντρώνουν πρωτότυπο αρχειακό υλικό του National Geographic, συνδυασμένο με ιστορικές μαρτυρίες αλλά και σύγχρονες κινηματογραφικές λήψεις.

Στο βιβλίο και στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται όλα εκείνα τα συνταρακτικά γεγονότα που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας και τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

Το νέο ιστορικό οπτικοακουστικό λεύκωμα του National Geographic περιέχει σπάνια ντοκουμέντα από το πλούσιο αρχείο της National Geographic Society, καθώς και κινηματογραφικό υλικό από όλους τους χώρους στους οποίους εξελίχθηκαν τα γεγονότα: Από την Οδησσό, το Ιάσιο και το Δραγατσάνι της Ρουμανίας μέχρι τις εσχατιές της Ελλάδας αποτυπώνεται και προβάλλεται ξεκάθαρα η ιστορική αλήθεια εκείνης της ταραχώδους εποχής, που αποτελεί μέγιστο σταθμό για την ελληνική ιστορία.

Το λεύκωμα συμπληρώνουν λεπτομερείς χάρτες και εντυπωσιακή εικονογράφηση.

Το οπτικοακουστικό λεύκωμα «1821: Ο Ξεσηκωμός του Γένους» κυκλοφορεί στα περίπτερα από τις 20 Μαρτίου μαζί με το τεύχος Απριλίου του National Geographic (περιοδικό + βιβλίο + DVD). Παράλληλα, το λεύκωμα κυκλοφορεί από την ίδια μέρα στα βιβλιοπωλεία σε ειδική πολυτελή έκδοση.

Το έργο παρουσιάζεται σε επίσημη εκδήλωση, σήμερα, Δευτέρα στη Στοά του Βιβλίου, από τον υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, υποστράτηγο Γεώργιο Ευαγγελάτο, τον Επίκουρο Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιάκωβο Δ. Μιχαηλίδη και τον διευθυντή του National Geographic (Ελλάδας), καθηγητή Νίκο Μάργαρη.

0 comments:

Post a Comment