1 τρισ. δολάρια σε «τοξικά ομόλογα»

|


Το πολυαναμενόμενο από τις αγορές σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για αγορά τοξικών στοιχείων ενεργητικού ύψους μέχρι και ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων που επιβαρύνουν τις τράπεζες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ.

Πρόκειται για μία κοινή πρωτοβουλία του δημοσίου που έχει ήδη συνεισφέρει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια –προέρχονται από το πακέτο Πόλσον των 700 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο– και του ιδιωτικού τομέα.

«Το κράτος ρισκάρει με το σχέδιό του για την αγορά των τοξικών παγίων των τραπεζών», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και πρόσθεσε ότι «η οικονομική κρίση δεν μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς να ρισκάρει το κράτος».

Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει το σχέδιο που ανακοινώθηκε είναι «ανώτερο από τις εναλλακτικές λύσεις όπως η σταδιακή απόσυρση των [τοξικών] στοιχείων από τις ίδιες τις τράπεζες ή απευθείας αγορά από την κυβέρνηση». Και το υπουργείο διευκρινίζει ότι ελπίζοντας ότι οι τράπεζες θα απαλλάσσονταν σταδιακά από τα στοιχεία θα παρέτεινε την κρίση αδικαιολόγητα.

Τα «τοξικά στοιχεία ενεργητικού», όπως έχουν ονομαστεί, θεωρούνται σαν μία από τις αιτίες της οικονομικής ασφυξίας στην αγορά των ΗΠΑ και της απροθυμίας των τραπεζικών ιδρυμάτων να δανείσουν χρήμα στην αγορά.

Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο

Το σχέδιο θα καλύψει «τοξικά ομόλογα» αξίας 500 δισ. δολαρίων αλλά το ποσό αυτό είναι δυνατόν ακόμα και να διπλασιαστεί στη πορεία, αν το σχέδιο έχει επιτυχία.

Όπως εξήγησε το υπουργείο Οικονομικών, για κάθε 100 δολάρια τοξικών στοιχείων, ο ιδιωτικός τομέας και το δημόσιο θα καταβάλλουν από επτά δολάρια. Τα υπόλοιπα 86 δολάρια θα καλύψει το δάνειο της κυβέρνησης, κατά κύριο λόγο από την FDIC.

Για την ενθάρρυνση των ιδιωτών να συμμετάσχουν στο «Δημόσιο-Ιδιωτικό Πρόγραμμα Επενδύσεων» θα δοθούν χαμηλότοκα δάνεια και εγγυήσεις από την Fed και την FDIC, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης των Τραπεζικών Καταθέσεων. Η κυβέρνηση, επισημαίνουν οι αναλυτές, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο για τους ιδιώτες ώστε να συμμετάσχουν στο σχέδιο.

Η FDIC θα παρέχει συμβουλές στις αμερικανικές τράπεζες που επιθυμούν να απαλλαγούν από τα προβληματικά πάγια και θα παρέχει εγγύηση καθώς και χρηματοδοτική βοήθεια σε εκείνους τους επενδυτές που θα επιθυμούσαν να τα αγοράσουν. Ακολούθως, τα εν λόγω δάνεια θα χορηγηθούν μέσω ενός συστήματος πλειοδοτικού διαγωνισμού. Σε ό,τι αφορά τα τιτλοποιημένα πάγια που προέκυψαν από την φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από την πιστωτική διευκόλυνση για την κατανάλωση (TALF) που εγκαινίασε προσφάτως η Fed.

Αισιόδοξος ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι το σχέδιο θα αποδώσει καρπούς και στο ότι οι φορολογούμενοι, που έχουν κληθεί να καταβάλλουν εμμέσως εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, θα μοιραστούν τόσο τα οφέλη του όσο και το βάρος των απωλειών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η οικονομία αρχίζει να δείχνει «αχτίδες ελπίδας» στην αγορά των ακινήτων που έχει πληγεί σοβαρότατα από την κρίση.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή θετικά από τη Γουόλ Στριτ που κατέγραψε σημαντικά κέρδη και ειδικά οι μετοχές του τραπεζικού τομέα.

0 comments:

Post a Comment